Briket Kömür Nasıl Yapılır? Üretim Aşamaları Nelerdir?
Briket kömür nasıl yapılır? Briket kömür, geri dönüştürülmüş hammaddeler kullanılarak üretilir. Günlük kullandığımız ağaçtan yapılan mangal kömür kırıntılarının, fındık, zeytin çekirdeği, ceviz, fıstık, doğada yetişen ağaç ve meyve kabuklarının geri dönüştürülerek sıkıştırılması atık maddeleri yararlı hale getirmektedir. Kömür üretiminde doğada yer altı kaynakları da kullanılmaktadır. Taş kömür, linyit kömür sıkıştırılarak ısınma ve enerji üretiminde kullanılmaktadır. Ayrıca önemli bir not olarak LİNYİT KÖMÜR asla ve asla gıda, mangal ve nargilede kullanılmamalıdır. Linyit kömürü insanı zehirler ve ölümüne sebep verir.
Briket kömürün üretim aşamaları şunlardır;
1. Ham Madde Hazırlığı
Briket, mangal ve nargile kömür imalatı için karbonize edilmiş hindistan cevizi, fındık kabuğu, ceviz, fıstık, zeytin çekirdeği, mangal kömürü kırıntısı gibi hammaddeler kullanılır. Kullanılacak hammadde, kırma (öğütme) makinesinde işlenerek toz haline getirilir. Kömür madeni sahasından çıkarılan hammaddenin hazırlanmasıyla üretim başlar.
2. Karıştırma ve Bağlayıcı Ekleme
Öğütülmüş hammadde kömüre uygun özel üretilen Mikser Makinesinde %5 nişasta ve %35 oranında su kullanılarak homojen hale kadar karışım yapılır. Bağlayıcılar, briketlerin sıkıştırılabilirliğini artırır. Mangal ve Nargile kömürleri formül olarak aynı değildir. Bu karışımları (formülü) bulmak zaman almaktadır.
Nargilede dikkat edilmesi gereken hususlar şöyledir:
- Koku ve duman asla olmayacak,
- Yanma süresi uzun olacak,
- Kömürün toz oranı düşük olacak,
- Baş ağrısı yapmayacak,
- Kül rengi beyaz olacak.
3. Kömür Presleme İşlemi
Karışım homojen olduktan sonra hammaddeye uygun üretilmiş pres makinesi ile sıkıştırılarak makine çıkışına farklı şekillerde kalıplar kullanılarak istenilen ölçü ve şekillerde kömür üretimi yapılır. Kaliteli bir kömür üretmek için ise presle birlikte sistemli bir makine hattı eksiksiz olmalıdır. Kömür üretimi yaparken; kırıcı, mikser, pres, bant sistemi ve kurutma fırını kesinlikle olmalıdır. Aksi taktirde sadece pres ile kaliteli bir kömür üretemeyeceğimizi bilmemiz gerekmektedir.
4. Kurutma - Fırınlama
Sıkıştırılmış briketler, kurutma işlemine tabi tutulur. Bu adım, briketlerin nem içeriğini azaltmak için önemlidir. Kurutma fırınları veya kurutma makineleri, briketlerin nemini alır ve ürünün kalitesini artırır. Preslenmiş kömürü kurutmak için buna özel olarak üretilmiş ısı ile hava dolaşımı ve nem atmak için sistemli fırın kullanılmalıdır. Fırınlanmayan ürün; duman, koku ve kömürde çatlamaya sebep verdiği gibi sertliği sağlayamadığınız zaman kırılgan olması ve dağılma yapması kaçınılmazdır.
5. Kalite Kontrol ve Sertleştirme
Sıkıştırma işleminden sonra, briketlerin kalite kontrolü yapılır. Bu aşamada briketlerin boyutları, yoğunluğu ve dayanıklılığı incelenir. Gerektiğinde eksiklikler düzeltilir veya kalite kontrol süreçleri yeniden uygulanır.
6. Paketleme ve Dağıtım
Son aşamada, briket kömürü ambalajlanır ve dağıtım için hazır hale getirilir. Ambalajlama işlemi, briketlerin nemini korumak ve taşınabilirliklerini arttırmak amacıyla yapılır. Hazır ambalajlar, tüketiciye ulaştırılmak üzere paketlenir ve sevkiyat yapılır.